МВР няма информация за общности, в които да се събират лица, заплаха за сигурността на България
МВР няма информация за общности, в които да се събират лица, заплаха за сигурността на България / БГНЕС, архив

В момента нямаме информация за наличие в България на общности, в които да се събират лица, заплаха за сигурността. Това заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова пред български журналисти в Брюксел. Тя участва в днешното извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, свикано заради атентатите в белгийската столица.

Не сме се отказвали в нито един момент да следим процесите в България, но в момента нямаме информация за наличие на такива общности. Нямаме "чуждестранни бойци", регистрираме заподозрените, но на територията на България към момента няма такава общност, добави Бъчварова.

МВР: Няма констатирана конкретна заплаха за което и да е място в София

Не мога да си представя по-засилен контрол от този, който осъществяваме в момента, допълни вицепремиерът по повод охраната на българските граници. Очакваме прокуратурата да внесе обвинителния акт по случая в Сарафово, заяви тя в отговор на въпрос, свързан с разследването на атентата на летище Бургас през 2012 година. На финален етап сме, поясни вицепремиерът.

Бъчварова: Трябва ни нов подход в борбата с тероризма

Пред своите колеги днес Бъчварова е посочила, че следва да се признае преднината на терористите и че европейските управляващи са на крачка след тях. Затова трябва да сме много по-бързи, по-ефективни. Трябва да променим досегашните си класически подходи, за да търсим решения по нов начин. Основният въпрос, който стои, е коя е първопричината за това явление - млади хора, които са родени в Европа, толкова да се радикализират, че искат да я унищожат.

Това е конкретният въпрос, а всичко останало са мерки, с които можем да бъдем ефективни, но след събитията. Важното е да решим проблема такъв, какъвто е в момента, коментира вицепремиерът.

Борисов: Една голяма любов предизвика истерия

Тя съобщи, че днес Съветът на ЕС е приел декларация с девет мерки, които дават насоките, по които трябва да започне много активно да се работи. Тези мерки вече бяха обсъждани, някои държави не са ги изпълнили, все още има пропуски като обмена на информация. Трябва да се акцентира не само на този обмен, но да има по-активно оперативно сътрудничество, посочи вицепремиерът.

По нейните думи съществуват пропуски в прилагането на основни европейски директиви, особено за събирането и запазването на данните за пътуващите със самолет. Това са мерки, набелязани между атентатите в Париж и терористичните актове в Брюксел.

Всички са съгласни, че трябва да се продължи в тази посока, основа на всички усилия да бъде обменът на информация, посочи Бъчварова. Вицепремиерът е предложила този обмен да обхване не само данните за регистрираните европейски джихадисти, но и тяхното обкръжение.

Източник: БТА