/ БГНЕС

Министърът на отбраната на Украйна предупреди войниците, че ще се сблъскат с "трудности" и човешки жертви, след като Русия призна двата сепаратистки региона, а след това нареди да бъдат изпратени войски в подкрепа на техните искания за независимост.

В понеделник руският президент Владимир Путин призна независимостта на самообявилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), в които от 2014 г. се водят сражения. След това подписа два указа, с които нареди на руски "миротворци" да подкрепят исканията на регионите.

Над 88 хиляди евакуирани от Донбас са влезли в Русия

Украинският министър на отбраната Олексий Резников публикува на уебсайта на своето министерство емоционално послание, в което казва на войниците да бъдат готови за война.

"Ще има трудности. Ще има загуби. Ще трябва да изтърпим болката, да преодолеем страха и отчаянието", заяви Резников.

Но той също така обеща "сигурна победа" пред лицето на руската заплаха. "Кремъл направи още една крачка към възраждането на Съветския съюз", заяви Резников. "Вчера той показа истинското си лице", добави той по отношение на Путин.

Кличко: Избрахме бъдеще, което не е свързано с Руската империя, а с цивилизованата демокрация

"Лицето на престъпник, който иска да държи целия свободен свят за заложник", каза още Резников по адрес на руският президент.

БГНЕС