/ БТА
Датската компания за товарно корабоплаване "Мерск" (Maersk) все още планира да прекара над 30 контейнеровоза през Суецкия канал и Червено море в близко бъдеще въпреки нападението срещу един от корабите й през уикенда, предаде Ройтерс. 

Същевременно обаче "Мерск" отложи пътуванията на няколко плавателни съда на фона на продължаващия риск от атаки на хусите. 

В неделя компанията спря за 48 часа плаванията през Червено море заради опита на йеменските бунтовници да превземат неин кораб, който бе отблъснат с помощта на американснки военен хеликоптер. 
     
През ноември хусите, които контролират части от Йемен след години на военни действия, започнаха да атакуват кораби, преминаващи през Червено море, твърдейки че действията им са в отговор на израелските нападения срещу ивицата Газа. 

Кои са йеменските бунтовници хуси, похитили кораба с двама българи в екипажа

Големи корабни компании миналия месец спряха да използват маршрутите през Червено море и Суецкия канал, пренасочвайки корабите си по по-дългия маршрут, заобикалящ Африка покрай нос Добра надежда. 

На 24 декември обаче "Мерск" обяви, че подготвя възобновяване на превозите през Червено море, обосновавайки се е с развоя на американската военна операция в защита на плавателните съдове. Компанията заяви, че за нея водещ приоритет е безопасността на екипажите, корабите и товарите и плановете се осъвременяват предвид всеки отделен случай, като някои ще преминат през Суецкия канал, а други ще заобиколят Африка.
 
Елена Савова/БТА