/ БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел и унгарският премиер Виктор Орбан изтъкнаха различията си по въпроса за миграцията, макар че изразиха готовност да продължат да разговарят, предаде Асошиейтед прес.

Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици

На съвместна пресконференция в Берлин Меркел заяви, че иска да опази "хуманността" на Европа в отношението към мигрантите. "Може би това е, което ни разделя с Орбан", заяви тя.

Меркел и Орбан
БГНЕС

Премиерът отговори, че становището на Унгария не се е променило, откакто страната затвори границите си за мигранти при наплива през 2015 г. Той посочи, че правителството му смята разполагането на 8000 унгарски граничари за "доста добра солидарност" от страна на Унгария с останалите членки на ЕС.

Орбан: Ще защитаваме християнската култура, няма да подчиним страната на пришълци

Меркел се съгласи, че опазването на външните граници на съюза е важно и оправдано, но допълни, че самите държави от ЕС трябва да приемат част от мигрантите, нещо, което Унгария отказва да направи.

Бежанците, които злоупотребяват с добрината на Германия

"Разговаряхме за миграцията, тук вижданията ни доста се разминават", каза германският канцлер. "Ако Европа иска да играе роля в света благодарение на ценностите си, тя не трябва да се изолира", заяви канцлерът.

Германия и заблудите за бежанците: Не у всеки сириец дреме един бъдещ Стив Джобс

Освен това по думите й Унгария не смята, че трябва да приема от другите държави от ЕС онези бежанци, които са били регистрирани на нейна територия. Според премиера отговорността за тях е на правителствата на други страни, през които те са минали преди това. Орбан призова Меркел да работят съвместно по организирането на приема на мигранти извън ЕС.

Меркел и Орбан
БГНЕС

"Създаването на центрове за прием на мигранти е отдавнашна цел на Унгария, но това е невъзможно да бъде осъществено без помощта на канцлера Меркел", каза той. Унгарският лидер също отбеляза, че вижданията на Унгария и Германия относно с миграцията силно се различават.

Унгария „е отворена за преговори“ с Германия по сделка за миграцията

Той подчерта, че най-добрият начин да бъде премахнат "факторът привлекателност" на Европа за мигрантите е да бъдат затворени границите. По думите на Орбан, цитиран от Ройтерс, именно отстраняването на стимулите за мигрантите да идват на континента ще бъде най-добрият начин, по който ЕС да покаже хуманност.

Меркел и Орбан
БГНЕС

Ройтерс отбелязва, че пресконференцията е била напрегната и белязана от необичайно остри разногласия.
БТА