Ангела Меркел иска мигрантите да бъдат разпределени по-равномерно в страните от блока
Ангела Меркел иска мигрантите да бъдат разпределени по-равномерно в страните от блока / БГНЕС, архив
Унгария "е отворена за преговори" с Германия по двустранно споразумение за миграцията, каза правителствен говорител, докато лидерите от Европейския съюз са в Брюксел, за да обсъдят проблема за миграцията, застрашаващ правителството на германския канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс.
 
"В кулоарите на европейската среща на върха Германия се обърна към унгарското правителство за провеждане на двустранни преговори. Позицията на Унгария за миграцията е ясна, но ние винаги сме готови за диалог, такова е естеството на Европа", каза говорителят.
 
24 юни: Реакции след срещата за миграцията в Брюксел (СНИМКИ)

Будапеща едва ли ще пожелае да отговори на всички искания на Берлин, при положение, че унгарският премиер Виктор Орбан отказва да приема каквито и да било кандидати за убежище, докато Ангела Меркел иска те да бъдат разпределени по-равномерно в страните от блока.
 
България няма да приема обратно мигранти, преминали през страната ни (ВИДЕО)

Франция е готова да сделка с Германия за т.нар. "вторична миграция", ако Берлин поиска това, но за момента такова искане не е постъпвало, каза помощник на френския президент Еманюел Макрон в кулоарите на срещата на върха в Брюксел.
 

БГНЕС, архив


Европейските лидери обещаха да помогнат на Меркел да преодолее кризата в миграционните политики на ЕС. Меркел е подложена на остър натиск от твърдолинейните си съюзници в Бавария, които заплашват да затворят границите на провинция за мигранти. Ако канцлерът не успее да удовлетвори исканията им, коалицията й може да рухне, отбелязва Ройтерс.
БТА