Петер Сиярто
Петер Сиярто / БГНЕС
Унгария защити антиимигрантската си позиция пред Организацията на обединените нации с аргумента, че е решена да запази хомогенното си християнско общество.

Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици

Външният министър на страната Петер Сиярто заяви, че хилядите мигранти, повечето от които мюсюлмани, преминали през територията на Унгария на път за Западна Европа не зачитат никакви правила.

Затова унгарското правителство е твърдо решено да защити християнското си общество от мигрантите и да гарантира на гражданите си сигурност.

Орбан: Централна Европа е последната "свободна от мигранти зона"

Пред Комитета на ООН за граждански и политически права унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че правителството му е твърдо убедено, че унгарският народ има правото да живее в сигурност, без да го е страх от терористични зверства.
 
„Унгария има горчив опит от 2015 г., когато през територията ѝ преминаха половин милион мигранти, незачитайки никакви правила. Повечето от тях бяха мюсюлмани, бягащи от конфликти в Близкия изток. Будапеща отговори с издигането на ограда по границата си и отхвърляне на предложенията на ЕС за разселване на мигранти на базата на квотна система. Унгарското правителство не допусна нелегални мигранти и няма да допуска в бъдеще. Унгарците са живели през последните 1000 години в християнско общество, в интегрирано и хомогенно общество, което смятаме за безценно и продължаваме да държим на това“
Петер Сиярто

Той добави, че неправителствените организации, които лобират за повече толерантност към имиграцията, не са избрани и не представляват унгарския народ.

В края на февруари Сиярто призова за оставка на върховния комисар на ООН за човешките права Зеид Раад ал Хусейн . По време на своя реч в Женева, комисарят публично обвини унгарския министър- председател Виктор Орбан в ксенофобия и расизъм.