/ Gulliver/Getty Images
Престрелка се водеше днес между афганистанските сили за сигурност и бойци на "Ислямска държава" в затвор в източния афганистански град Джалалабад. Най-малко 24 души са убити. Нападението на джихадистите започна снощи и доведе до масово бягство от затвора, предаде Ройтерс.

В нападението участваха около 30 екстремисти, заяви Сохраб Кадери, депутат от провинция Нангархар.

Атаката започна снощи с взрив на кола бомба пред входа на затвора, след което бяха чути още експлозии, а след тях бойци на "Ислямска държава" откриха огън по охраната.

Общо при първоначалното нападение и при последвалата среднощна престрелка са убити трима ислямисти. При престрелката са намерили смъртта си и 21 цивилни и представители на силите за сигурност, а 43 души са ранени, съобщи говорител на губернатора на провинцията.

Полицията е била принудена да отдели сили за залавяне на избягалите затворници и към обяд днес около 1000 са били задържани, каза Кадери, без да посочва колко още са на свобода.

В района са пристигнали специални части, за да подпомогнат полицията, а гражданите са изведени от района на затвора. В него са били държани талибани и членове на "Ислямска държава", както и обикновени престъпници. Междувременно целият град беше отцепен. "Целият град Джалалабад е под полицейски час, магазините са затворени", заяви Кадери. "Джалалабад е напълно опустял".

"Ислямска държава" пое отговорността за нападението. То беше извършено ден, след като афганистанското разузнаване съобщи, че специалните сили са убили високопоставен командир на групировката в района на Джалалабад, административен център на провинция Нангархар.

Джалалабад е на около 130 км от Кабул и е разположен на магистралата, водеща към прохода Хибер и пакистанския град Пешавар.

Според доклад на ООН от миналия месец в Афганистан има около 2200 членове на "Ислямска държава".
БТА