/ БГНЕС
Стотици служители на Гугъл спряха работа за около час в европейската централа на компанията в Дъблин, за да протестират срещу отношението на фирмата към сексуалния тормоз, в рамките на световно протестно движение от Сингапур до Лондон, предадоха Франс прес и ДПА.
 
Около 500 служители се събраха в сградата на компанията в сърцето на ирландската столица, избрана от Гугъл за европейска централа заради благоприятния данъчен режим. Протестът се организира "в знак на солидарност с всички жертви на сексуален тормоз или лошо отношение на работното място", обясни организаторката Кейт, която не съобщи фамилното си име.

Протест Google Гугъл
БГНЕС

В Лондон около 30 служители демонстрираха пред сградата с офисите на Гугъл, а повечето им колеги протестираха вътре в сградата заради лошото време."Протестираме в подкрепа на колегите си, които са станали жертва на тормоз и искане извършителите да не бъдат защитавани или награждавани", каза разработчикът Сам Дътън.
 
В Сингапур десетки служители протестираха в офисите на Гугъл. В Токио Гугъл отказа достъп на АФП и не даде информация за дейността на служителите си в Япония или другаде.
 
Миналата седмица в. "Ню Йорк таймс" публикува дълго разследване, според което през последните години Гугъл е прикривал случаи на сексуален тормоз, извършени от високопоставени служители, които са напуснали с щедри обезщетения. Дава се пример със създателя на Андроид Анди Рубин, който е бил уволнен през 2014 г. с обезщетение от 90 милиона долара.

Протест Google Гугъл
БГНЕС

Сред исканията на протестното движение в Гугъл е да се сложи край на принудителния арбитраж, който се използва, за да не станат жалбите публично достояние, както и ръководството да се ангажира с еднакво заплащане за еднаква работа независимо от пола.
 
Шефът на Гугъл Сундар Пичаи заяви в мейл до служителите, че през последните две години компанията е уволнила без обезщетение 48 служители, сред които 13 високопоставени кадри. Имена не се посочват. Пичаи увери, че Гугъл се е променил през последните години и повече не толерира неподходящо поведение на работното място.
БТА