Мащабна военна офанзива в Източна Украйна
Мащабна военна офанзива в Източна Украйна / БГНЕС

Украйна е все по-близо до война. Размирните градове в източната част на страната са под обсада, след като правителството даде ход на мащабна силова операция, предава Нова телевизия. Този път освен специални части на полицията и жандармерията, армията също навлезе в районите, където проруски формирования бяха завзели административни сгради.

Украинската армия атакува проруските сепаратисти. Престрелка за контрол върху летище в Източна Украйна беше първото директно сражение, след като изтече ултиматумът на Киев към бунтовниците. При атаката на украинските военни са загинали четирима души, съобщи руската държавна телевизия. Киев пък твърди, че има само двама ранени. Властта в столицата потвърди, че операцията е била успешна. Армията вече контролира летището. Този щурм засега остава единствената акция от обявената тази сутрин спецоперация в размирната Източна Украйна. По разкази на очевидци украинските сили са спуснали от хеликоптери подкрепления на военното летище в Краматорск. В операцията са участвали и изтребители. Имало престрелка, но официално потвърждение за броя ранени и евентуалните жертви няма.

Представители на проруските сили за самоотбрана в града твърдят, че в щурма срещу военното летище са участвали бойци от крайнодясната украинска националистическа организация "Десен сектор" и чуждестранни наемници. Самият град продължава да е под контрола на паравоенните формирования.

Освен това има информации за нахлуване на украинска военна колона в Славянск. Групата е била съставена от около 500 войници, 20 бронетранспортьора, автобуси и друга техника. Проруските активисти в града укрепвали издигнатите от тях барикади. Засега съобщенията не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Засега украинската армия се въздържа от настъпление, но редица градове в Донецката област са под обсада.

Силовата специална операция започна още сутринта в северната част от източноукраинската Донецка област, съобщи през деня на заседание на парламента временният президент и председател на Върховната рада Олександър Турчинов, предаде ИТАР-ТАСС. "Антитерористичната операция ще се води поетапно, отговорно и обмислено", каза тогава Турчинов и подчерта, че целта на тази операция е да бъдат защитени хората.

Руският президент Владимир Путин изрази безпокойство от проведената силова операция в телефонен разговор с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Путин подчерта, че руската страна очаква от ООН и международната общност ясно да осъдят тези антиконституционни действия на киевските власти.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че силова операция на Киев в Източна Украйна може да осуети преговорите по украинската криза в Женева. Лавров прикани да не се вярва на онези, според които Русия иска да провали срещата за Украйна, посочва БТА.

"Не вярвайте, всичко това са лъжи", заяви руският първи дипломат на пресконференция след преговори с китайския си колега Ван И. Лавров нарече женевската среща "небезполезен формат", даващ възможност да се каже на САЩ кого са довели на власт.

Идеята да бъдат поканени миротворци на ООН в Източна Украйна на нищо не прилича, заяви освен това Лавров. И за пореден път напомни, че в Украйна трябва да се осъществи конституционна реформа, добавя РИА Новости.