/ ThinkStock/Getty Images
Докато Италия се бори с кризата около епидемията с коронавируса, местните престъпни групировки се опитват да подобрят имиджа си сред населението, като раздават храна на бедните семейства, поставени под карантина, които се нуждаят от нея, предупредиха властите в страната, пише The Guardian.

В последните седмици в интернет се появиха видеокадри на познати престъпни организации, които доставят продукти от първа необходимост в най-бедите региони на Южна Италия, като Кампания, Калабрия и Сицилия, докато страната се бори с епидемията.

"Вече около месец местните магазини, кафенета, ресторанти и барове са затворени", казва Никола Гратери от отдела за борба с организираната престъпност и главен прокурор в град Катандзаро.

"Милиони хора работят в сивата икономика, което значи, че не са получавали никакъв доход от повече от месец и нямат идея кога ще се върнат на работа. Правителството раздава ваучери за храна, за да подкрепи бедните, но ако държавата не се намеси по-сериозно и не помогне на тези семейства, мафията ще го направи и така ще поеме контрол над животите на хората", казва още той.

Карантината в Италия засяга около 3,3 млн. души в Италия, които работят в сивия сектор. От тях около 1 млн. живеят в южната част на страна, според последните изчисления на CGIA Mestre, венецианска бизнес асоциация.

Междувременно има и информация, че някои собственици на магазини са били принуждавани да раздават безплатно храна, въпреки че полицията патрулира близо до супермаркетите в Южна Италия, за да следи за реда.

По-рано италианският министър на вътрешните работи Лучиана Ламоргезе заяви, че "мафията може да се възползва от бедността (свързана с пандемията) и да се опита да вербува хора към своите организации". Или пък просто да помогне на хората, като им раздаде продукти от първа необходимост, за да подобри имиджа си.