/ Gulliver/Getty Images
Лидерката на Хонконг Кари Лам обяви, че оттегля законопроекта за екстрадицията, довел до демонстрации срещу правителството на бившата британска колония, предаде Ройтерс.

Продемократични демонстранти блокираха летището в Хонконг

Законопроектът, който предвиждаше екстрадиции на хора в Китай, доведе до месеци на протести, които се превърнаха в най-голямата проява на недоволство по отношение на китайския лидер Си Цзинпин след идването му на власт през 2012 г.

Организаторите на масовите демонстрации срещу правителството в Хонконг обаче заявиха по-рано, че ще продължат с протестните прояви дори и законопроектът за екстрадицията да бъде оттеглен, предаде ДПА.

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в Хонконг

Според представители на протестното движение оттеглянето на законопроекта няма да е достатъчно за демонстрантите, чиито искания се увеличиха през последните месеци.

Те настояват Кари Лам да подаде оставка, да бъде създадена независима комисия за разследване на полицейското насилие и да бъдат оттеглени предявените срещу демонстранти обвинения в нарушаване на обществения ред, заяви Бони Люн от организацията "Граждански фронт за човешки права".

Полицията в Хонконг оправда използването на водни оръдия при протестите
БТА