/ Gulliver/Getty Images
Хиляди протестиращи се събраха днес пред международното летище в Хонконг в пореден опит да привлекат вниманието на света към своята борба за повече демокрация в тази китайска автономна територия, предадоха Ройтерс и ДПА.
 

Пътниците продължаваха необезпокоявани да влизат и излизат от терминала, а самолетите да кацат и излитат, въпреки че влаковете да летището бяха спрени, а демонстрантите бяха призовали населението да блокира шосетата до въздушния порт.

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи в Хонконг

Привечер демонстрантите напуснаха летището и на голяма група потеглиха по шосе към близкото населено място Тун Чун. Преди да се оттеглят, те издигнаха барикади, за да държат полицията на разстояние и пръскаха с пожарогасители по земята.
 

Преди три седмици облечените в черно демонстранти буквално задръстиха сградата на летището и влязоха в ожесточени сблъсъци с органите на реда. Тогава имаше отменени и отложени полети. Някои наблюдатели казват, че блокиранията на летището може да лишат протестиращите от обществена подкрепа.
 

Бившата британска колония, върната на Китай през 1997 г., е под напрежение от началото на юни заради многолюдни демонстрации срещу проектозакон, който би позволил екстрадиция в континентален Китай на заподозрени лица. Законопроектът беше оттеглен, но протестът прерасна в движение, понякога съпроводено с насилие, срещу влиянието на Пекин, който задушава свободите в територията.

Полицията в Хонконг оправда използването на водни оръдия при протестите

Днес неколкостотин демонстранти се събраха пред британското консулство в центъра на Хонконг. Под развявани флагове на Обединеното кралство те скандираха "Бог да пази кралицата".

Предният ден бе изпълнен с насилие, продължило до през нощта, като полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу протестиращите, които хвърляха твърди предмети и петролни бомби и подпалиха една барикада, припомниха агенциите.
БТА