/ iStock/Getty Images
Парламентът на Латвия прие законопроект за реституция на конфискувани по времето на Холокоста имоти, който включва обезщетение за отнета еврейска собственост, съобщи Асошиейтед прес.

След дългогодишни спорове по въпроса депутатите в 100-местния парламент гласуваха с 64 гласа "за" и 21 "против", за да одобрят на последно четене закона за компенсиране на латвийската еврейска общност.

Законопроектът разрешава изразходването на 40 млн. евро за период от 10 години за възобновяване на 9 500-членната еврейска общност в Латвия, предоставяне на социална и материална помощ на оцелелите от Холокоста, както и за финансиране на еврейски училища, реставрация на сгради и културни проекти.

Латвия е окупирана през юни 1940 г. от съветската армия, която година по-късно е изтласкана от настъпващите войски на нацистка Германия. Москва си връща Латвия в края на 1944 г. и страната остава част от Съветския съюз до получаването на независимост през 1991 г.

Преди Втората световна война в Латвия живеят около 95 000 евреи. Процъфтяващата предвоенна общност понася огромни загуби по време на нацистката окупация. До момента, в който съветската армия си връща контрола върху Латвия, са загинали около 90 на сто от евреите в страната.

Десетилетия след Холокоста много европейски държави предприеха стъпки за обезщетяване на семействата на собственици на еврейски имоти отпреди войната, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА