Русия заяви, че няма причина да очаква отношенията с Великобритания да се подобрят при управлението на новия ѝ премиер Риши Сунак.

"Засега не виждаме никакви основания за надежда за някакви положителни промени в обозримото бъдеще", каза пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Русия запазва готовността си да обсъди най-сложните въпроси на масата на преговорите. Но не и за сметка на нашите интереси."

Сунак стана най-младият премиер на Великобритания за последните две столетия, след като по-рано днес пое управлението от свалената от власт Лиз Тръс. 
Откакто на 24 февруари Русия нахлу в Украйна с армия от десетки хиляди войници, Обединеното кралство е един от най-гласовитите поддръжници на Киев и украинския президент Володимир Зеленски. Сунак е третият британски министър-председател за този период, отбеляза Ройтерс.

Руските официални лица приеха със задоволство както оттеглянето на Борис Джонсън, така и това на Тръс и многократно са заявявали, че не виждат никаква възможност за подобряване на отношенията с Лондон, без значение кой е обитателят на "Даунинг стрийт" 10. 

Кремъл отново повтори твърденията си, че Украйна възнамерява да използва радиоактивна "мръсна бомба", и предупреди, че отричането от Запада на тази позиция на Русия е опасно.

"Подобен подход е несериозен", каза Песков по повод отхвърлянето от САЩ на твърденията на Москва. "Това е подход, който е недопустим предвид сериозността на заплахата, за която говорим. Още веднъж акцентираме на голямата опасност, която крие изпълнението на намеренията на Украйна, свързани с мръсната бомба."

Украйна, САЩ, Великобритания и Франция отхвърлиха твърденията на Москва - отправени от няколко руски официални лица през последните дни - че Киев може да се готви да взриви радиоактивно устройство на територията на Украйна.

"Мръсната бомба" представлява взривно устройство, съдържащо радиоактивно вещество.

Русия възнамерява да повдигне въпроса в Съвета за сигурност на ООН и призова генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш да направи всичко възможно да "предотврати извършването на това ужасно престъпление".

Вашингтон и другите западни страни обвиниха руския президент Владимир Путин, че си служи със заплахата за мръсната бомба като предлог да ожесточи войната в Украйна.
 
БТА