Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Американският Сенат гласува график за останалите етапи от процеса за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, според който крайното гласуване ще се състои в 16 часа източноамериканско време (21 ч. по Гринуич) на 5 февруари, предаде Ройтерс.

Малко преди това Сенатът отхвърли предложението на демократите за призоваване на нови свидетели и представяне на нови доказателства в процеса.

Шансовете за импийчмънт на Тръмп намаляват

В понеделник сенаторите ще изслушат заключителните аргументи на обвинението и защитата. Заседанието ще започне в 11 ч. (16 ч. по Гринуич).

Заключителните аргументи ще бъдат последвани от изказвания на сенаторите за това дали Тръмп трябва да бъде признат за виновен по повдигнатите две обвинения (в злоупотреба с власт и възпрепятстване работата на Конгреса) или да бъде оправдан. Във вторник се очаква изказванията на сенаторите да продължат.

Адвокатите на Тръмп поискаха незабавно спиране на процеса за импийчмънт

Във вторник вечерта се очаква президентът Тръмп да произнесе речта си "За състоянието на съюза" на общо заседание на двете камари в Конгреса.

Почти сигурно е, че Сенатът ще оправдае Тръмп, тъй като за отстраняването му от власт е необходимо мнозинство от две трети в горната камара, а никой от 53-та републиканци не е показал признаци, че ще гласува за осъждане на президента.
БТА