/ БГНЕС
Китайският президент Си Цзинпин, който е и генерален секретар на ЦК на Китайската комунистическа партия, проведе заседание на Политбюро на ЦК за обсъждане на мерките за борба с разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирайки китайската държавна телевизия.

Си Цзинпин призова да вземат спешни мерки за борба с новия коронавирус

Китайският лидер каза, че там, където вирусът се разпространява най-бързо, страната е изправена пред трудна ситуация. Дадени да уверения, че където е необходимо, ще бъдат изпратени допълнителни специалисти, които да поемат тежките случаи и бе подчертано, че нито едно лечение няма да се забави било поради стойността си, било поради проблеми с доставка на материали. Това важи най-вече за болниците в провинция Ухан, откъдето тръгна епидемията.

Като поредна мярка за ограничаване на епидемията от 26 януари временно се спират междуградските автобуси.

Коронавирусът стигна Малайзия и Австралия, във Франция болните са вече 3

Заразяване с новия коронавирус е диагностицирано при двегодишно дете в южния автономен район Гуанси-Чжуъан, съобщи вестник "Женчмин жибао", предаде ТАСС. Досега това е най-малкият пациент, заразен с този вирус. Преди бе съобщено за още един случай на дете, заразено с вируса, но засега няма статистика за заболеваемостта при децата. Според експерти младите хора и децата не са толкова възприемчиви към новия вирус, колкото по-възрастните.

Според медийни публикациии всички райони на Китай вече са засегнати от короновируса, предизвикващ пневмония, освен отдалечения Тибет, предаде ДПА.
БТА