/ iStock/Getty Images
Китай заяви, че е предложил помощ на държавите от Южна Азия за достъп до ваксини срещу COVID-19, но Индия не е участвала във видеоконференция по въпроса, въпреки че в момента е засегната от най-тежката вълна на пандемията в света, предаде Ройтерс.

Над един милиард дози ваксини срещу COVID-19 са поставени по света

Китайското външно министерство каза, че външният министър Ван И е бил домакин на конференция, в която са участвали Афганистан, Пакистан, Непал, Шри Ланка и Бангладеш. Индия също е била поканена.

Пред участниците в конференцията Ван е казал, че Китай иска да създаде запаси за извънредни доставки с южноазиатските страни в борбата с вируса, посочи министерството.

По-рано през деня министерски говорител заяви, че срещата е отворена за други държави от региона, след като му бе зададен въпросът защо Индия не е в списъка с участниците.
Китай изразява "дълбоко съчувствие във връзка с бушуващата епидемия в Индия и поднася своите искрени съболезнования на индийския народ", каза Ван в изявление на министерството.

От началото на пандемията: Над 143,660 милиона случая на коронавирус по света

Според него, Пекин е готов да окаже подкрепа и помощ по всяко време. Той заяви, че Индия е била поканена на конференцията, но не посочи причина за нейното отсъствие.
Засега индийското правителство не е направило коментар по въпроса.


Индия, която е съсед и регионален съперник на Китай, отчете рекорден брой заразени с коронавирус от петък до 26 април, а регистрираните смъртни случаи доближиха 200 000. През последните месеци двете страни имаха напрегнат граничен спор.
БТА