/ БГНЕС
Севернокорейският ръководител Ким Чен-ун е един от най-младите държавни глави в света, но притежава абсолютна власт, а и някои от най-мощните оръжия на планетата, коментират анализатори.

Северна Корея извърши нов ядрен опит, силен трус разлюля страната

Вчерашният тест, когато изглежда бе изпробвана мощна водородна бомба, бележи нов етап в неуморната кампания на севернокорейския лидер да превърне страната си в ядрена сила - убедителна и плашеща.

Ким Чен-ун
БГНЕС

Междувременно той пренебрегва изцяло всички предупреждения на международната общност, икономическите санкции и войнствените заплахи на американския президент Доналд Тръмп да удари страната му с военна сила.

Какво замислят световните сили след севернокорейското ядрено изпитание?

Когато наследява баща си Ким Чен-ир в края на декември 2011 г., Ким Чен-ун е на около 20 години (точната му рождена дата не се знае). Специалистите го преценяват като човек уязвим и неопитен, податлив на манипулации от страна на вишестоящи. Но той бързо успява да се докаже - смазва безпощадно всяко несъгласие, включително на най-високо равнище, заемайки в същото време агресивна и провокационна позиция спрямо международната общност.

През 2013 г. нарежда екзекуцията на влиятелния си чичо Джан Сон-тхек, обвинен в измяна. Дълго време го подозират, че е организирал зрелищното убийство на своя полубрат Ким Чен-нам в Малайзия през февруари.

Лекари смятат, че Ким Чен Ун проявява признаци на "стероидна ярост"

Показва и склонност към отдалечаване от Китай - единствения силен съюзник на Пхенян, с отказа да се отклони от поетия курс към въоръжаване, открито порицан от Пекин. И все още не е посетил съседната страна, за да разговаря с президента Си Цзинпин. След смъртта на баща му наблюдателите очакват, че младият лидер ще потърси опора в група влиятелни сподвижници. Скоро обаче променят мнението си, защото Ким Чен-ун се захваща да ликвидира всеки, който би могъл да представлява заплаха.

Ким Чен-ун
БГНЕС

Прекарва част от ученическите си години в Швейцария, където за него се грижат леля му по майчина линия Ко Йон-сук и нейният съпруг. Училищният персонал и приятелите му, които според печата не са знаели, че той е член на севернокорейската управляваща фамилия, са запазили спомена за едно плахо момче, което обичало да кара ски и да гледа филми с Жан-Клод ван Дам.

В интервю за "Вашингтон пост" Ко Йон-сук, избягала през 1998 г. в САЩ, го описва като избухлив младеж, недостатъчно толерантен. И голям фен на баскетбола - дотам, че според леля му се случвало да спи с топката. Денис Родман, някогашната звезда на "Чикаго Булс", неведнъж посещава Пхенян и е сред западняци, за които се знае, че скоро са разговаряли с Ким.

Ким Чен-ун е станал баща за трети път

Ким Чен-ун знае от осемгодишен, че ще получи властта, но се появява на обществени места едва от 2008 г., след като баща му претърпява мозъчно-съдов инцидент. Тогава режимът ускорява приготовленията за следващото онаследяване на престола. Навремето Ким Чен-ир е подготвян съвсем открито да поеме държавното кормило десетилетия преди смъртта на баща му, основателя на КНДР Ким Ир-сен, починал през 1994 г.

Ким Чен-ун: Северна Корея стана "водеща ракетна сила в Азия"

Въпреки липсата на опит Ким Чен-ун се показва склонен да продължи дипломацията на провала, водена от баща му и дядо му - да създава поредица от кризи, като предизвиква вдигане на залозите и провокира международната общност да отговори. Ким Ир-сен все още е обожествяван в Северна Корея и внукът му явно се възползва от това, като имитира облеклото, подстрижката, жестовете и начина му на говорене, дори неговия почерк.

Ким Чен-ун
БГНЕС

В същото време се разграничава от противоречивото наследство на баща си, при чието управление страхотен глад убива стотици хиляди, а може би милиони хора. Ким е на власт вече шест години, но международната общност знае малко за него. Той никога не е бил на официално посещение в чужбина. За брака му се разбра едва през юли 2012 г., когато бяха публикувани снимки на млада жена - И Сол-джу, придружаваща лидера на официални прояви. Южнокорейският печат съобщи неотдавна, че в началото на годината двойката се е сдобила с трето дете.
БТА