Калифорния има градовете с най-лоши условия в САЩ
Калифорния има градовете с най-лоши условия в САЩ / снимка: www.sxc.hu

Ако поговорката "както вървят нещата в Калифорния, така вървят и в страната" е вярна, то американците са изправени пред подтискащи перспективи за бъдещето, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на класацията на списание "Форбс" за градовете в САЩ с най-лоши условия.

Опустошена от понижаването на цените на недвижимите имоти, високата безработица, огромен бюджетен дефицит, висока престъпност и големи щатски данъци, Калифорния е щатът с четири от петте града в класацията на "Форбс" за градски зони с лоши условия за живот.

На първо място е Стоктън, следван от Маями, Флорида, и калифорнийските Мърсъд, Модесто и Сакраменто.

"Форбс" анализира условията в 200-те най-големи града в САЩ и ги класира според 10 фактора, сред които - безработица, климат, данъци, време за придвижване от предградията до центъра, престъпност, придружена с насилие, и дори представяне на местните спортни отбори през последните години.

Калифорния и Флорида имат изобилие от слънце, но изданието за първи път разглежда състоянието на жилищния пазар като фактор, допълва БТА.

Чикаго и столицата Вашингтон са два от 10-те града с най-лоши условия, теглени надолу в класацията от дългото време за пътуване, данъците, лошото време и поевтиняването на жилищата.

Детройт, който бе начело на класацията при създаването й през 2008 г., вече е на 15-о място. Кливланд, миналогодишният "лидер", сега е на 10-о място.