/ БГНЕС
Израелски търговски самолети летят над Судан, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, който представи откриването на новия въздушен коридор като резултат от срещата си с фактическия лидер на африканската страна Абдел Фатах ал Бурхан, предаде Ройтерс.

На 5 февруари Хартум съобщи, че е дал на израелски самолети първоначално разрешение да преминават през въздушното му пространство. Два дни преди това Ал Бурхан се срещна с Нетаняху в Уганда.

Нетаняху се надява Уганда да отвори посолство в Ерусалим

"Сега обсъждаме бърза нормализация. Първият израелски самолет премина вчера през въздушното пространство на Судан", заяви вчера Нетаняху в реч пред американски еврейски лидери. Този маршрут съкращава с три часа полетите от Израел до Южна Америка, подчерта премиерът.

Засега Судан обаче не е заявил, че ще нормализира отношенията си с Израел. По-рано израелските власти смятаха Судан за заплаха за сигурността, припомня Ройтерс.

На заседание на израелското правителство вчера Нетаняху приветства и усилията на приятелски настроените към Израел страни против разследването на евентуални военни престъпления в палестинските територии от Международния наказателен съд на ООН. Съдът "отдавна стана политически инструмент във войната срещу Израел. В момента той се опитва да превърне факта, че живеем в родината си, във военно престъпление", подчерта премиерът, цитиран от ТАСС.

Израел готви карта на териториите от Западния бряг, които ще бъдат анексирани

"Искам да благодаря на Германия, Австралия, Австрия, Бразилия, Чехия, Унгария и Уганда, които се присъединиха към твърдата позиция на САЩ в подкрепа на Израел", добави Нетаняху. Той подчерта, че е обсъждал въпроса за юрисдикцията на Международния съд с лидери на някои от тези страни, представители на международни организации и водещи експерти и "всички те изразиха твърда позиция, че обсъждането на конфликта между израелската държава и палестинците е извън юрисдикцията му".
БТА