/ Gulliver/Getty Images
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви днес, че се надява дългогодишният африкански съюзник на Израел Уганда да открие скоро свое посолство в Ерусалим и така да стане третата страна след САЩ и Гватемала, предприела тази стъпка, предаде Ройтерс.

"Надяваме се да направите това в близко бъдеще", каза той в предавана на живо по телевизията реч при посещението си в угандийската столица Кампала.

"Проучваме въпроса", отговори на свой ред президентът на Уганда Йовери Мусевени. "Ако приятел казва: Искам вашето посолство тук, а не там, то не виждам защо да не стане така", каза Мусевени и продължи: "Ние наистина работим, проучваме това".

Нетаняху отмени заседанието за анексията на части от Западния бряг

"Вие отваряте посолство в Ерусалим, а аз ще отворя посолство в Кампала", обеща Нетаняху и изрази надежда, че това ще стане в близко бъдеще.

Понастоящем Уганда и Израел нямат посолства в другата страна, въпреки че Мусевени е отдавнашен съюзник на Израел, а в угандийските сили за сигурност работят израелски инструктори. Израелското посолството в Найроби, Кения, поддържа отношенията с Уганда, припомни Ройтерс.

Палестинците претендират за Източен Ерусалим като за своя столица, но мирен план, представен миналата седмица от президента на САЩ Доналд Тръмп, предвижда палестинската столица да бъде извън чертите на град Ерусалим. Палестинските власти отхвърлиха плана.

Израел и Судан са се споразумели да започната да нормализират отношенията си, съобщи израелски представител. По думите му това е станало на среща в Уганда между премиера Нетаняху и председателя на Суданския суверенен съвет Фатах ал Бурхан. По думите на източника от израелската делегация суданецът искал да извади страната си от изолация, а Нетаняху бил уверен, че Судан "се придвижва в нова и правилна посока".
 
БТА