Голяма част от страната се заема от пустинята Сахара.
Голяма част от страната се заема от пустинята Сахара. / iStock/Getty Images
Съветникът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху по въпросите на националната сигурност е посетил днес Рабат, тъй като правителството му обмисля евентуално признаване на суверенитета на Мароко над оспорваната Западна Сахара, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Мароко смята Западна Сахара за своя територия, но подкрепяният от Алжир фронт "Полисарио" се бори за създаване на независима държава там. През 2020 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп призна управлението на Мароко над територията в замяна за частично подобрение на отношенията с Израел.

Дипломатически източник каза пред Ройтерс, че ходът на Израел по отношение на Западна Сахара би могъл да доведе до цялостно подобрение на дипломатическите отношения с Рабат, като техните дипломатически мисии, които понастоящем са бюра за връзка, се превърнат в посолства и е възможно да бъде сключено споразумение за свободна търговия.

Министерството на външните работи на Израел отказа да коментира въпроса. Въпреки това източник от канцеларията на Нетаняху призна, че темата се обсъжда в Националния съвет по сигурност. Ръководителят на Съвета Цахи Ханегби се срещна днес с външния министър на Мароко Насер Бурита, съобщи външното министерство на Мароко, без да дава повече подробности.

Ръководителят на израелската дипломатическа мисия в Рабат каза вчера, че външните министерства на двете страни обсъждат въпроса за Западна Сахара и "окончателното решение ще бъде решение, взето и от двамата министри".

Крайната цел на мароканската дипломация е спечелването на подкрепа за позицията ѝ по отношение на Западна Сахара, която е окуражена от признаването на Тръмп и последвалата подкрепа на западните сили за нейния план за автономия, като например бившия окупатор Испания.

Министрът на външните работи на Израел Ели Коен каза днес, че той и колегите му, подписали Авраамовите споразумения, ще се срещнат в Мароко "до няколко седмици".

Пред израелското радио "Кан" той не уточни дата, нито място на провеждане на така наречения Негевски форум, който носи името на израелската пустиня, където миналата година се състоя първото заседание на форума.

"Надявам се, че ще се срещнем много скоро в друга пустиня, но със същия дух", каза на миналогодишната среща мароканският външен министър Насер Бурита.

Мароканските медии съобщиха за евентуален план за повторна среща в град Дахла, Западна Сахара, но Рабат все още не е съобщил информация за датата и мястото на събитието.

Провеждането му в крайбрежния град Дахла може да представлява предизвикателство за Вашингтон, който така и не изпълни обещанието на Тръмп да открие консулство на САЩ в Западна Сахара.

Общо 28 държави са направили това в Дахла или в град Ал Аюн, което Мароко смята за осезаема подкрепа за своето управление в Западна Сахара. Сред тези държави са Обединените арабски емирства и Бахрейн, които са подписали Авраамовите споразумения. Другите страни от Персийския залив, които не са част от Авраамовите споразумения, също напълно подкрепят претенциите на Мароко за суверенитет.