/ iStock/Getty Images
Италия предложи на ООН да бъде създадена международна посредническа група, която да се опита да постигне постепенно прекратяване на огъня в Украйна, предаде Франс прес, като цитира италианския външен министър Луиджи Ди Майо.

"Италианският мирен план е предложение, което съм обсъждал с генералния секретар на ООН Антониоу Гутериш в Ню Йорк преди два дни", подчерта Ди Майо. В групата трябва да влизат международни организации като ООН, ЕС и ОССЕ, добави той на пресконференция на министрите от Съвета на Европа край Торино.

"Целта е да се работи стъпка по стъпка, започвайки например с локални примирия, евакуация на цивилните, възможността за отваряне на сигурни хуманитарни коридори", след което да се премине към работа за траен мир с истинско мирно споразумение, обясни той.

Италианската инициатива беше лансирана в момент, когато конфликтът в Украйна се засилва, като заплашва да утежни енергийната и хранителна кризи на световно равнище, тъй като затруднява значително земеделската дейност и износа на зърнени продукти от Украйна - страна, която беше четвърти световен износител на царевица и напът да стане третия в света износител на жито.

Според Луиджи Ди Майо предложената посредническа група "трябва да се опита да възстанови диалога между две страни, които в момента са във война". Италианският външен министър подчерта, че Рим е предложил тази инициатива и на представители на Г-7, в дните преди посещението му в Ню Йорк. "Ще продължим да насърчаваме инициативи, които могат да улеснят диалога", увери той.

Подробностите за този план не са публикувани, но според италианския всекидневник "Република" много подробният документ, представен в ООН и изготвен от дипломати от италианското министерство на външните работи, предвижда четири етапа:

1) прекратяване на огъня в Украйна и демилитаризация на фронта под надзора на ООН

2) преговори за статута на Украйна, която ще влезе в ЕС, но не и в НАТО

3) двустранно споразумение между Украйна и Русия за Крим и Донбас (като се предлага тези "спорни територии да имат пълна автономия с право да гарантират собствената си сигурност, но оставайки под украински суверенитет")

4) сключване на многостранно споразумение за мира и сигурността в Европа с цел разоръжаване, контрол на въоръженията и предотвратяване на конфликти

Италия, третата по големина икономика в еврозоната, е особено засегната от конфликта в Украйна, особено поради зависимостта си от руския газ. Бедна на енергийни ресурси и лишена от атомни електроцентрали, Италия внася 95% от газа, който консумира, като през 2021 г. около 40% от тях са били доставени от Русия, припомня АФП.
БТА