/ БГНЕС, архив
Италианският парламент даде разрешение за започване на военноморска мисия в териториалните води на Либия, която да окаже техническа подкрепа на либийската брегова охрана в борбата срещу трафикантите на хора, предаде Франс прес.
 
Намесата на италиански военноморски съдове в либийските териториални води може да помогне за намаляване на потока на мигранти, тръгващи от либийските брегове. На първо време Италия ще изпрати логистичен и патрулен кораб, уточни вчера италианската министърка на отбраната Роберта Пиноти пред парламентарните комисии на двете камари.
 
В случай на нападение участващите в мисията италиански военни ще могат да отвърнат, използвайки ограничена сила.

Либия има още само един шанс
 
Италия няма никакво намерение да налага морска блокада, което би представлявало враждебно действие, подчерта Пиноти и напомни, че либийската брегова охрана е поискала помощ и подкрепа. Обхватът на действие на мисията ще бъде определен заедно с либийските власти, уточни тя.
 
"Искането на Либия за военноморска подкрепа беше направено в обстановка на абсолютно взаимно доверие", което има отдавнашни корени и по силата на което Италия винаги е зачитала либийския суверенитет, уточни от външният министър Анджелино Алфано.
 
Премиерът Паоло Джентилони е информирал за този проект премиера на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж на среща в Рим. Два дни по-късно либийският премиер е отговорил, че той не накърнява либийския суверенитет, съобщава АФП.
 
Корабът "Ювента" на германската неправителствена организация "Югенд ретет", която не подписа предложения от Италия кодекс на поведение при спасяване на мигранти, беше блокиран на остров Лампедуза за проверка от италианската брегова охрана.
 
Според бреговата охрана корабът, плаващ под италиански флаг, е бил ескортиран към южния остров Лампедуза за рутинна проверка. Очаква се скоро да му бъде разрешено отново да плава, увери офицер от бреговата охрана, лейтенант на кораба "Паоло Монако".
 
Проверката е свързана с разследване, започнало през октомври 2016 година. Следователите подозират екипажа на кораба, че с поведението си е улеснил нелегалната имиграция, се казва в комюнике на италианската полиция, цитирано от АФП.
 
Подобни подозрения към неправителствените организации, спасяващи мигранти край бреговете на Либия, накараха Италия да предложи в понеделник кодекса за поведение, отбелязва АФП.
 
Само три от деветте неправителствени организации, които действат в Средиземно море, приеха предложения кодекс за поведение. Отказалите да го подпишат оспорват преди всичко две от предложените 13 точки. Една от тях изисква те да приемат на борда си представители на съдебната полиция, разследващи трафика на хора.
 
Друга точка им забранява да прехвърлят спасените от тях на борда на други кораби, освен при тежка ситуация и непосредствена опасност, и само със съгласието на командването на италианската брегова охрана. Това означава, че неправителствените организации ще трябва в бъдеще да ги отвеждат до пристанища, което означава по-дълги пътувания, по-големи разходи по спасяването и отслабване на присъствието им във водите на Средиземно море, посочва АФП.
 
Освен това кодексът на поведение забранява на неправителствените организации да навлизат в либийски териториални води и да общуват с трафикантите, включително чрез светлинни сигнали. Той може да доведе и до засилен административен контрол на документите за навигация и на личните документи на хората, които са на корабите.
 
От 2015 г. над 10 хуманитарни кораба патрулират край Либия. По данни на италианската брегова охрана те са извършили 26 на сто от спасителните операции през 2016 г. и 35 на сто тази година.
БТА