/ IStock
Испанските жени отбелязаха Международния ден на правата на жените с протестни прояви, колоездене и много други събития, организирани при спазване на правилата за борба с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

Испанският конституционен съд отхвърли жалбите на обединения и на организации, защитаващи правата на жените, срещу забраната за улични протести в Мадрид.

Испански министърки призоваха да няма масови прояви по случай 8 март

Решението на конституционния съд разгневи много хора, според които е възможно да се провеждат демонстрации в защита на половото равенство и срещу дискриминацията, без да се застрашава общественото здраве.

Над сто демонстранти се противопоставиха на решението на съда и се събраха на площад "Пуерта дел Сол" в центъра на испанската столица, спазвайки дистанция.

"Стига вече патриархално правосъдие!", скандираха, държейки плакати с антифашистки лозунги и призиви за слагане на край на насилието и на репресиите срещу жени.

Най-голямата подобна проява ще се състои в Барселона, отбелязва Асошиейтед прес. В Испания има силно феминистко движение, което през последните години постигна значителни успехи, като например приемане на закони срещу насилието по полов признак и правосъдната реформа във връзка със сексуалното насилие над жени.
БТА