/ БГНЕС
След задържането си в Ормузкия проток петролният танкер "Месдар" е освободен от иранските власти и продължава по пътя си, съобщи британският оператор на кораба "Норбълк Шипинг Ю Кей", цитиран от ДПА.

Лондон: Задържането на два кораба от Иран в Ормузкия проток е недопустимо

Към 16,30 часа по Гринуич вчера на борда на плаващия под либерийски флаг "Месдар", който е бил насочен към Иран, се е качила въоръжена иранска охрана, но впоследствие тя е напуснала и корабът е възобновил плаването си, каза компанията, цитирана от Ройтерс.

"Връзката беше възстановена, капитанът потвърди, че въоръжената охрана е напуснала кораба и той може да продължи пътя си. Целият екипаж е добре", допълни тя.
По-рано това предаде и иранската информационна агенция Тасним. "Въпреки съобщенията корабът не е бил задържан, а му е било позволено да продължи плаването си, след като е бил предупреден от иранските сили във връзка с безопасността и екологията", посочи агенцията.

Иран e задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток

По-рано британският външен министър Джереми Хънт каза, че Иран е задържал два плавателни съда в Ормузкия проток - "Стена Имперо", който плава под британски флаг, и "Месдар". Той заяви, че задържането им е недопустимо и призова за свободно корабоплаване в Персийски залив. Хънт предупреди, че ще има последици, ако Иран не освободи корабите и подчерта, че не се стреми към военна опция, а иска дипломатическо решение. Той изрази надежда, че ще може да разговаря с иранския си колега Зариф.

Гутериш призова за свободно корабоплаване в Персийския залив

Британският министър каза, че е разговарял с американския държавен секретар Майк Помпейо във връзка със задържането на кораби от Иран.
Хънт подчерта, че Иран ще бъде най-губещ, ако свободата на корабоплаването бъде ограничена.

Ирански кораби опитаха да задържат британски петролен танкер в Персийския залив

В изявление американските военни казаха, че поддържат контакт със своите кораби в района, за да гарантират сигурността им.
БТА