Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / БГНЕС
Великобритания заяви, че задържането от Иран на два плавателни съда в Ормузкия проток - единият под британски, а другият под либерийски флаг - е недопустимо и призова за свободно корабоплаване в Персийски залив, предаде Ройтерс.

"Изключително обезпокоен съм от задържането на два съда от иранските власти в Ормузкия проток", каза британският външен министър Джереми Хънт. След малко ще участвам в съвещание на правителствения кризисен комитет "Кобра", за да направим преглед на това, което знаем и това, което можем да направим, за да осигурим бързото освобождаване на двата съда, добави той.

Иран e задържал британски петролен танкер в Ормузкия проток

"Задържането е недопустимо. От ключово значение е да се запази свободното корабоплаване и възможността всички кораби да могат д се движат безопасно и свободно в района", подчерта министърът.

Хънт каза,че британският посланик в Техеран е в контакт с иранското външно министерство за намиране на изход от ситуацията и че Великобритания работи в близко сътрудничество с международните партньори.
 


Външният министър отбеляза, че екипажите на двата задържани съда включват хора от множество националности, но доколкото знае, сред тях няма британски граждани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще разговаря с Обединеното кралство, след като иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция съобщи, че е задържал в Персийския залив петролен танкер, плаващ под британски флаг, на име "Стена Имперо".

Според Лондон Иран е задържал и експлоатирания от Великобритания, плаващ под Либерийски флаг кораб "Месдар". Иранската информационна агенция Тасним обаче отрече, че "Месдар" е бил задържан. Агенцията се позова на регионални военни източници.
БТА