Ирански учени клонираха коза
Ирански учени клонираха коза / www.sxc.hu

Ирански учени клонираха коза и планират бъдещи експерименти, с които се надяват да открият лечение на инсулт, предаде Асошиейтед прес. Козата на име Хана се родила в сряда в централния ирански град Исфахан, съобщи ръководителят на Изследователския институт в Роян доктор Мохамед Хосеин Наср е Исфахани. "С раждането на Хана Иран става една от петте страни в света, които са клонирали коза", посочи той.

 

През 2006 г. Иран стана първата близкоизточна страна, която обяви, че е клонирала овен. Животното продължава да е в добро здраве две години и половина по-късно, съобщи изследователският институт.

   

Постижението е част от усилията на Иран да стане регионална сила в научно-технологичното развитие до 2025 г. Иран се стреми към постижения в медицината, космическите изследвания и ядрените технологии.

   

Клонирането на овце и други животни може да доведе до напредък в медицинските изследвания, включително при използването на клонирани животни за производство на човешки антитела за лечение на болести.

   

Исфахани заяви, че главната цел на института му при клонирането на козата е производство на лекарства за лечение на инсулт.

   

През 1996 г. британски учени произведоха главна новина в международните медии с първата клонирана овца - Доли, която живя шест години.

   

Иранската програма за клониране получи подкрепата на шиитските духовни водачи, които издадоха укази, разрешаващи клониране на животни, но не на хора. Мнозинството от близо 70-милионното население на Иран са мюсюлмани шиити.

 

Сунитските религиозни лидери, включително водещи духовници в Саудитска Арабия, забраняват клонирането.