/ iStock/Getty Images
Иран е инсталирал още усъвършенствани центрофуги в подземния си завод за обогатяване на уран в Натанз и възнамерява да прибави и още, показва доклад на Международната агенция за атомна енергия, цитиран от Ройтерс.

Иран вече обогатява уран до 60%

В доклад до държавите членки на организацията, който е с вчерашна дата и е видян от Ройтерс, се посочва, че МААЕ е установила, че в подземния обект в Натанз са инсталирани шест каскади с най-малко 1044 центрофуги от вида ИР-2м и две каскади с най-малко 348 центрофуги ИР-4, от които неуточнен брой се използват.

В предишен доклад на МААЕ от 1 април се казваше, че Иран използва в завода за обогатяване на уран в Натанз 696 машини от вида ИР-2м и 174 машини от вида ИР-4.
Ройтерс отбелязва, че констатациите в новия доклад означават засилване на нарушенията от страна на Техеран на ядреното споразумение със световните сили.

Иран спира сътрудничеството си с ЕС в някои области след обявените санкции

Същевременно европейските страни по споразумението заявиха, че са видели напредък в първите два кръга от непреките американско-ирански преговори за съживяване на ядрената сделка, но добавиха, че все още има сериозни пречки за преодоляване.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" цитира запознати, според които Вашингтон е отворен за облекчаване на санкциите за тероризъм срещу централната банка на Иран, както и срещу петролните и танкерните му компании и ключови икономически сектори, включително стоманата и алуминия.
БТА