Иран започна от след полунощ да обогатява уран до 60 процента чистота, обяви председателят на иранския парламент Мохамад Багер Калибаф, цитиран от Асошиейтед прес.
Той не уточни какво количество ще бъде обогатено до такова равнище.

Този ход на Иран вероятно ще повиши напрежението, в момент, когато той преговаря във Виена със световните сили за евентуалното връщане на САЩ в споразумението от 2015 г. за ядрената му програма. Новината е признак за значителна ескалация след приписвания на Израел киберсаботаж през уикенда, повредил центрофуги в ядрения обект в иранския град Натанз.

Иран очаква да получи уран, обогатен до 60% (ВИДЕО)

Въпреки че 60 на сто е доста над равнищата, до които досега Иран е обогатявал уран, това е далеч под 90-те процента, необходими за производството на ядрено оръжие, отбелязва АП.

Агенцията посочва, че засега не е известно защо съобщението е било направено именно от хардлайнера Калибаф - бивш командир от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, който е евентуален кандидат за президент на изборите през юни.
 


По-късно ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Алехи уточни, че сега страната произвежда по 9 грама обогатен до 60 процента уран на ча
БТА