/ БГНЕС, архив
Индийският кабинет прие смъртно наказание за изнасилилите момичета на възраст под 12 години, след като премиерът Нарендра Моди свика извънредно заседание на правителството в отговор на национално недоволство, предизвикано от редица такива посегателства, предаде Ройтерс.
 
Групови сексуални посегателства над жени потресоха Индия (ВИДЕО)

Изпълнителната заповед променя наказателното право и включва по-драстично наказание за осъдените насилници на момичета под 16-годишна възраст, съобщиха правителствени служители. Заповедта, с чието копие Ройтерс уточни, че разполага, ще влезе в сила, след като тя бъде подписана от президента.

Според нов декрет съдебните процеси, отнасящи се до деца, станали жертви, трябва да бъдат приключвани до два месеца след ареста, което е невероятно кратък срок за бавното индийско правосъдие.

Ужасяваща „мода": Клипове на изнасилвания се разпространяват чрез социалните мрежи в Индия

Индия започна съдебни дела по бързата процедура и прие по-строг закон за изнасилване, който предвижда включително смъртното наказание, след шокиращото нападение срещу млада жена през 2012 г., разтърсило страната, но епидемията от изнасилвания в Индия не затихна въпреки взетите мерки, отбелязва Ройтерс.

Индия осъди на смърт трима мъже, изнасилили и убили млада жена

През 2016 г. бе съобщено за 40 000 изнасилвания. В 40% от тези случаи жертвите са деца. Всеки ден вестниците съобщават за нови прояви на сексуално насилие срещу жени.

Индийската полиция арестува двама тийнейджъри за изнасилването на малко момиченце

В последните дни в цяла Индия имаше бурни протести срещу изнасилването и убийството на младото мюсюлманско момиче от група хиндуисти в щата Джаму и Кашмир, което засили натиска върху Моди да предприеме действия. Деянието буквално разтърси държавата, подобно на това, което се случи след нападението на студентка от група в автобус в Делхи.
 
За последен път през 2015 г. в Индия беше изпълнена смъртна присъда чрез обесване на обвиняем за атентата в Мумбай през 1993 г.
БТА