Екрем Имамоглу
Екрем Имамоглу / БГНЕС
Такова ликуване общинарите в Истанбул не помнят от много години. Церемонията по встъпването в длъжност на новия кмет на Истанбул Екрем Имамоглу прерасна в многолюден митинг.

Екрем Имамоглу
БГНЕС

В неделя Имамоглу за втори път спечели кметския пост, който му бе отнет след касирането на изборите през март. Този път той победи с преднина от около 800 хиляди бюлетини /54,21 на сто според неофициални резултати/ срещу кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм /44,99 на сто/.

Екрем Имамоглу
БГНЕС

Имамоглу в следобедните часове получи за втори път кметските правомощия от областната избирателна комисия. Съпругата му Дилек и съветниците придружаваха новия градоначалник на 16-милионния мегополис.

Екрем Имамоглу
БГНЕС

Пред сградата на Истанбулската голяма община в Сарачхане хиляди хора очакваха Имамоглу, площадът бе почернял от хора - млади, възрастни, мъже, жени.

Хиляди хора приветстваха Имамоглу с дълго нестихващи възгласи "Всичко ще бъде много хубаво" /предизборния лозунг на Имамоглу/ и "Добре дошъл, кмете, ние сме с теб".
В реч пред насъбралото се многолюдно множество Имамоглу благодари на истанбулци за високото доверие.

Екрем Имамоглу
БГНЕС

"Всички заедно поправихме вредата, която бе нанесена на нашата демокрация", каза Имамоглу. "В съответствие със законите ще разпределям благата на 16-милионния Истанбул. Ще се посветя на децата и младите хора в този град. Ние нямаме лукса да губим време, трябва да работим денем и нощем. Искам да ми помогнете, за да възродим заедно този град", каза той.

Новият градоначалник обеща да изкорени партизанщината, разхищенията, корупцията, както бе обещал в предизборната кампания.

Кой е новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу?

Имамоглу посочи и някои правила, които по думите му ще се въведат в Истанбул: "Няма да има повече клаксони, водачите няма да изхвърлят през прозорците на колите си боклук, пешеходците ще имат предимство на пътя, ще превърнем нашия град в цивилизован град с волята и усилията на всички", изброи той няколко правила, които медиите определиха като "Законите на Имамоглу".

Партията на Ердоган загуби повторно изборите за кмет на Истанбул

Интересен детайл е, че Имамоглу и екипът му при встъпването в длъжност изпълниха молитвен ритуал, четейки предназначена за случая мюсюлманска молитва.
БТА