/ ThinkStock/Getty Images
Американският милиардер, изобретател и инвеститор Илон Мъск е убеден, че съперничеството между държавите за лидерство в сферата на изкуствения интелект може да стане причина за избухване на световна война, предаде ТАСС. Той заявява това на страницата си в Twitter.

Нобелови лауреати: Главните заплахи за човечеството са...

Мъск отбелязва, че Русия и Китай са се включили в изследванията в областта на създаване на изкуствен интелект, и скоро примерът им ще бъде последван от други страни, постигнали успехи в компютърните науки.
"От моя гледна точка, конкуренция за превъзходство в областта на изкуствения интелект е най-вероятната причина за трета световна война", е написал той. При това бизнесменът уточнява, че войната може да бъде инициирана не от лидер на някоя държава, а от самия изкуствен интелект, в случай че вземе решение, че "превантивният удар е най-вероятният път към победата".

Изчислиха кога изкуственият интелект ще замени човека

На страницата си в Twitter Мъск се позовава на статия, посветена на изказване на президента на Русия Владимир Путин по време на среща с ученици и студенти в Ярославъл.

Достъпът забранен: 9 места, които никога няма да посетите (СНИМКИ)

"Изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, но и на цялото човечество - подчерта Путин. - С изкуствения интелект са свързани колосални възможности и трудни за прогнозиране днес заплахи." По мнението му, онзи, който стане лидер в тази област, ще е господар на света. "Не бих искал този монопол да е съсредоточен в нечии конкретни ръце", каза руският президент.
БТА