/ ThinkStock/Getty Images
Японският премиер Йошихиде Суга и виетнамският му колега Нгуен Суан Фук се споразумяха да укрепват сътрудничеството между двете страни в областта на отбраната и сигурността пред лицето на засилващото се влияние на Китай в региона, предаде Асошиейтед прес.

На преговорите в Ханой днес двамата премиери постигнаха споразумение, което позволява на Япония да изнася за Виетнам отбранителна техника и технологии.

Споразумението се очакваше. През последните години Япония се опита да сключи подобни споразумения, за да укрепи връзките си със страните от Югоизточна Азия и да осигури важни приходи на собствената си отбранителна индустрия, отбелязва АП.

Суга пристигна в Ханой късно снощи а първата си обиколка в региона след встъпването си в длъжност като премиер. Това е първата част от четиридневната му визита във Виетнам и Индонезия, която според него е от ключово значение за визията му за "свободен и открит Индийско-тихоокеански регион", целящо многостранно сътрудничество в областта на икономиката и сигурността, което да позволи да се противодейства на нарастващото влияние на Китай и да се защитят морските пътища в оспорвани райони от Южнокитайско море.

"Виетнам е от ключово значение за постигането на нашата визия за "свободен и открит Индийско-тихоокеански регион" и е наш ценен партньор", заяви японският премиер на съвместна пресконференция с виетнамския си колега след срещата им. Той обеща, че Япония, която също е страна от региона, "ще продължи да допринася за мира и стабилността" в тази част на света.
БГНЕС