/ /iStock
Гръцката полиция се е разположила около повече от 30 училища и е евакуирала някои от тях във външните предградия на Атина, след като са получили имейли със заплахи за нападения от руски сървър.

"Най-малко 35 училища са били обект на имейлите, които са били изпратени до други държави като Кипър", заяви говорителката на полицията Консатантина Димоглиду.

"Компютърният сървър е бил разположен в Русия", добави тя, като не изключи възможността да става въпрос за "спам".

По-рано полицията съобщи, че се "мобилизира за извършване на необходимите проверки" в училищата, които са получили заплашителни имейли.

"Дирекцията за борба с престъпленията в областта на цифровите технологии провежда разследване, за да установи самоличността на подателя", заяви същият източник.

Някои от засегнатите училища са били евакуирани и учениците е трябвало да се върнат по домовете си, съобщиха няколко училищни служители и родители.

"Дългото електронно писмо беше озаглавено "в училището има взривни устройства", каза директорът на едно от училищата, който не пожела да разкрие името си.

Авторите на имейла се позовават по-специално на джихадистките атаки, които окървавиха Париж на 13 ноември 2015 г., и пишат: "ще ви взривим, както нашите братя направиха в Париж".

"Ще изгорим вашия стадион", пишат още те, без да дават повече географски подробности, според този източник.

В района на Атина са предприети сериозни мерки за сигурност преди финала на конференцията на Лига Европа между Олимпиакос Пирея и Фиорентина.

Мобилизирани са 5 хиляди полицаи и са забранени всички публични събирания, за да се предотвратят евентуални прояви на насилие от страна на хулигани, които са редовно явление в Гърция.

Електронните писма, изпратени до училищата, са били изпратени до заведения, които "в момента не работят, което показва, че основната цел е била да се наруши общественият ред", се казва в изявлението на полицията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС