/ Guliver/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че има опасност от "тотална военна ескалация" в Сирия и призова членовете на Съвета за сигурност "да действат по отговорен начин в тези опасни обстоятелства", предаде АФП.
 
"Все по-изостреното напрежение и неспособността да се намери компромис за създаване на механизъм за разследване заплашват да доведат до пълна военна ескалация", каза той на среща на Съвета за сигурност, свикана по искане на Русия.

Какви са рисковете, които крие ескалацията на напрежение в Сирия?

Той изрази подкрепа за мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за разследване на сведенията за използване на химическо оръжие в Сирия и съобщи, че първата група от експерти вече е в Сирия, предаде ТАСС. "Студената война се завърна с гръм и трясък, но има една разлика" - механизмите, които регулираха риска от ескалация в миналото, вече ги няма, каза генералният секретар, цитиран от АП.
 
Руският постоянен представител в ООН: Приоритет е да се избегне опасността от война

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя обвини САЩ, Франция и Великобритания, че ги интересува само това да падне сирийското правителство и в по-широк смисъл да сдържат Русия, предаде Ройтерс. "Продължаваме да наблюдаваме опасни военни приготовления за незаконна употреба на сила срещу суверенна държава. Това би било нарушаване на международното право", каза той.
 
Белият дом: Всички опции по въпроса за Сирия все още са на масата

Американският посланик в ООН Ники Хейли заяви, че според Вашингтон силите на сирийския президент Башар Асад са използвали най-малко 50 пъти химически оръжие през седемте години конфликт. Тя добави, че американският президент Доналд Тръмп още не е взел решение дали да предприеме военни действия в Сирия.

"Знаем кой го направи. Нашите съюзници знаят кой го направи. Русия може да се оплаква колкото си иска от "фалшиви новини", но никой няма да повярва на лъжите й", заяви Хейли, коментирайки подозренията, че миналата седмица в град Дума е била извършена атака с боен отровен газ.
 
7 април: Десетки загинали в Сирия, има подозрение за използването на химическо оръжие

Френският посланик в световната организация Франсоа Дьолатр каза на срещата, че ООН не може да "остави една страна да не се подчинява едновременно на Съвета за сигурност и на международното право". Той увери, че Франция "ще изпълни задълженията си", след като сирийският режим е достигнал до "точка, от която няма връщане назад".
БТА