Огненият ад в Гърция взе десетки жертви
Огненият ад в Гърция взе десетки жертви / БГНЕС
Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Христос Спирдзис заяви, че не изключва възможността палеж да е причината за смъртоносния пожар в Гърция.

Той обяви, че ще се прави проверка на разрешителните за строеж в крайбрежното градче Мати, което е най-сериозно засегнато от опустошителните горски пожари. По думите му много луксозни къщи и сгради са били построени точно до плажа. В отговор на въпрос за правителствената отговорност и евентуални оставки на министри, Спирдзис каза, че всички министри са се "хвърлили" в битката с огъня още от първата минута.

Кадри от дрон показват какво е останало след смъртоносния пожар в Гърция (ВИДЕО)

Междувременно кметът на село Пендели, разположено близо до засегнатите от пожарите градчета, каза, че според него паднал електропровод е предизвикал пожарите.

Броят на загиналите при унищожителните пожари край Атина достигна 82-ма души. Продължава издирването на десетки изчезнали лица. Доброволци и сътрудници от аварийно-спасителната служба претърсват опожарени къщи в градчетата Мати, Рафина, Неа Макри и Неос Вуцас. 
Разстроени роднини на изчезналите предават ДНК анализи в моргата в Атина, където се идентифицират тленните останки на загиналите. Все още не се знае нищо за 30 души. Всички пожари, които са представлявали заплаха за населени места, вече са угасени.

Гръцкият правителствен говорител Димитрис Дзанакопулос представи серия от мерки за подпомагане на пострадалите от опустошителните пожари след кризисно заседание под председателството на премиера Алексис Ципрас снощи.

Ужасът в Гърция в СНИМКИ

Мерките включват незабавна помощ за пострадалите в размер на 5000 евро за семействата или лицата, пострадали при пожарите, или 6000 евро за семействата с три или повече деца. За пострадалите от огнената стихия фирми е предвидена помощ от 8000 евро. Предвиждат се също данъчни облекчения, включително отпадане на единния данък върху имотите (ЕНФИА) за жилища, които са били разрушени при пожара.
В Гърция спасители търсят оцелели след опустошителния огън (ВИДЕО)

Правителството също така замразява до края на септември принудителните продажби на имоти на длъжници, отпуска помощ от 1200 евро за покриване на телекомуникационните разходи и дава възможност за отписване от регистрите на автомобили, така че собствениците да не трябва да плащат данъци за унищожени при пожара коли.
БТА