Голямо изтичане на газ от стара платформа в Северно море
Голямо изтичане на газ от стара платформа в Северно море / снимка: БГНЕС, архив

Облак от взривоопасен природен газ, изтичащ от изоставена платформа на френската фирма Тотал в Северно море, наложи установяването на забранена зона близо до шотландското крайбрежие. От Тотал предупредиха, че спирането на теча може
отнеме шест месеца, предаде Ройтерс. От Тотал казаха, че за  48 часа са изтекли 23 тона газ. Проблемът възникнал от спукване на резервоар с газ, където преди няколко седмици били извършван ремонт.  

Норвежки еколог нарече аварията „кладенец от ада”. Експертът каза, че поради високото налягане в резервоарите на находището под морското дъно е много трудно да бъде спряно изтичането. Вижда се, че над платформата се издига струя от газ. По повърхността на морето се е образувал тънък слой от изтичащ петрол с площ от 12,4 кв.км, предаде АФП.

Заради изтичането на газ около платформата е създадена специална въздушна и морска зона (съответно от 5,5 и  3,7 км), забранена за полети и корабоплаване. Авариралата платформа Елгин се намира на около 240 км източно от град Абърдийн, уточнява БТА.

През следващите няколко дни Тотал ще реши как да действа, за да спре изтичането на газ. На място са пристигнали десетина инженери. Днес акции на Тотал спаднаха със седем на сто.