/ БГНЕС
В интервю за вестник BILD германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди, че високите цените на природения газ в Европа ще станат новото нормално. Председателят на Свободната демократическа партия допълни, че цените на втечнения природен газ (ВПГ) ще останат по-високи от тези на синьото гориво, предлагано от Русия, включително и заради трудностите в логистиката. В същото време Линднер отбеляза, че няма да има катастрофални скокове в цените на енергията.

"Това ще стане новото нормално. Газът, получен през ВПГ терминалите, е по-скъп от руския тръбопроводен газ само заради логистиката. Така цената ще остане висока, но няма да достигне катастрофални стойности“, цитира изданието думите на Линднер.

Радев ще се срещне с министъра на енергетиката на Турция

Според Линднер за преодоляване на енергийната криза в Германия ще трябва да се работи на няколко фронта. На първо място, активно купуване на ВПГ и изкуствени горива, разработване на възобновяеми енергийни източници и разработване на собствени нефтени и газови находища с помощта на технология за хидравлично разбиване.

Според политика инфлацията в Германия трябва да бъде около 7% през 2023 г. В същото време, според прогнозите, от 2024 г. инфлацията ще започне постепенно да намалява. Въпреки това Линднер обяви, че германското правителство ще се стреми към инфлация от 2%.

Можем само да се надяваме, че конфликтът в Украйна ще приключи през 2023 г., подчерта още германският министър на финансите. Освен това той изрази надежда за окончателния край на пандемията от коронавирус, както и за обръщане на тенденцията в икономиката.
Агенция "Фокус"