Аналена Бербок
Аналена Бербок / БТА
Германската външна министърка Аналена Бербок пристигна тази сутрин на посещение в Киев, което не беше обявено предварително поради съображения за сигурност, предаде ДПА.

Тя призова за повече международна помощ за украинската въздушна отбрана с оглед на протичащото в момента руско настъпление.
 
Бербок обвини руския президент Владимир Путин в целенасочен терор срещу инфраструктурата и цивилното население на Украйна, предаде ДПА.
“Фактът, че този терор срещу инфраструктурата продължава след зимата, е показателен за това, че руският президент иска да унищожи страната, иска да унищожи живота на хората тук”, каза тя днес на посещение в една от най-големите енергоцентрали в Украйна.

Агенцията отбелязва, че украинският министър на енергетиката Герман Галушченко е уведомил германската министърка за състоянието на унищожената миналия месец електроцентрала.

Галушченко заяви, че Русия е изстреляла общо 11 ракети, от които само 6 са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, тъй като тя не е разполагала с повече противовъздушни ракети. 

С оглед на недостига на средства за защита на въздушното пространство, германската министърка се обърна към международните партньори и изтъкна нуждата от засилена противовъздушна отбрана, която да защитава не само големите градове, но и инфраструктурата на Украйна.

Дори в топлите пролетни дни електрозахранването в Украйна трябваше да бъде ограничено, тъй като основни топлоелектрически централи са били поразени при насочени срещу тях нападения, допълни Бербок.

Това е седмото пътуване на Бербок в Украйна, откакто руските сили нахлуха на украинска територия през февруари 2022 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова, Петя Димитрова/БТА