Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува ограниченията на пътуванията, свързани с COVID, които имат за цел да изолират дадена страна или регион, предаде Ройтерс.

Тези ограничения са "не само несправедливи и носещи наказателен характер. Те са и неефективни", изтъкна Гутериш.

Генералният секретар на ООН настоява за нов глобален план за ваксинация

Единственият начин за ограничаване на риска от разпространение на вирус, който позволява съхраняването на пътуванията и икономическата дейност, са честите тестове на пътуващите, заяви генералният секретар на ООН пред журналисти в Ню Йорк.

"Разполагаме с инструментите за безопасно пътуване. Нека използваме тези инструменти, за да избегнем подобен род, позволете ми да кажа, апартейд с пътуванията, който според мен е неприемлив", категоричен бе Гутериш.

Мароко спря самолетните полети и пътуванията по море от и до България

Новият вариант Омикрон на коронавируса бе регистриран за първи път в Южна Африка и много страни по света, включително САЩ и Великобритания, въведоха ограничения за пътуванията от този регион.

Африка е един от най-слабо ваксинираните срещу COVID континенти заради недостига на дози от ваксини срещу коронавируса.

ЕС временно спря полетите до Южна Африка

Антониу Гутериш вече дълго време предупреждава за опасността от неравен достъп до ваксини по света и че регионите с ниски нива на ваксинация ще се превърнат в благодатна почва за появата на нови варианти на коронавируса.
БТА