/ ВМС
Русия заглушава "активно и постоянно" GPS комуникациите на плавателните съдове в румънските териториални води, което създава рискове от възникване на сблъсък, а Румъния и НАТО трябва да се подготвят за дългосрочна конфронтация с режима на Руската федерация, заяви началникът на Генералния щаб на румънската армия ген. Даниел Петреску, цитиран от телевизия Диджи 24.

"Войната се върна в Европа. Това е една война, избрана от Русия, която за Украйна е война за национално оцеляване и борба за западните ценности. Не виждаме края на тази война в момента и докато се възхищаваме на съпротивата на украинското общество срещу руските атаки, трябва да се подготвим и ние за конфронтация в дългосрочен план с режима на Руската федерация", заяви генерал Петреску по време на Евроатлантическия форум за устойчивост, организиран в Букурещ от Евроатлантическия център за устойчивост.

Той изтъкна, че тази конфронтация се усеща особено силно в Източния фланг на НАТО и най-вече в региона на Черно море.

"Войната на Руската федерация в Украйна дестабилизира фундаментално черноморския регион и предизвика усещане за несигурност сред крайбрежните страни", посочи още началникът на румънската армия чрез видеообръщение от Вашингтон, където е на посещение. 
По думите му регионът се е превърнал в "сцена на все по-чести военни действия, с морски инциденти и действия, които ограничават движението на корабите". 

"Съществува постоянен риск, свързан с все по-голямата възможност за възникване на инциденти на границата на НАТО, предизвикани от възможността определени дронове или ракети да се отклонят. Инфраструктурата на Румъния или търговските кораби в териториалните води (на Румъния) може да бъдат ударени погрешка", посочи Петреску.

"Активните и постоянни действия на руското заглушаване засягат GPS комуникациите, което създава риск от предизвикване на сблъсъци между плавателни съдове в румънските териториални води или влизащите в зоните, подложени на ограничения в корабоплаването от страна на Русия", добави той.

Друга опасност, изтъкната от началника на румънската армия, представляват плаващите в Черно море морски мини

Според генерал Петреску Румъния трябва да има в този контекст подход, който да води към "подсилване на устойчивостта" на румънското общество пред новите заплахи.
 
Ваня Накова/БТА