/ iStock/Getty Images
Фариба Аделка - антроположка от Института за политически науки в Париж, която има френско и иранско гражданство, е била арестувана в Иран, предадоха световните агенции, като се позоваха на френското министерство на външните работи. В съобщението не се уточнява на коя дата е била задържана тя.
 
Френските власти са направили постъпки пред иранските, за да получат информация за обстоятелствата около ареста и са поискали консулски достъп до задържана. Засега обаче те не са получили задоволителен отговор, каза френското външно министерство.
 


Според колегата и приятел на Аделка - Жан-Франсоа Баяр, тя е била задържана още на 5 юни и оттогава е в затвора в Евин, в северната част на Техеран.

Фариба Аделка е доктор по антропология. Тя е на 60 години и пише за редица научни издания. Автор е на много трудове и изследва по-специално връзките между шиитските духовници в Иран, Ирак и Афганистан - страни, които посещава често.

Според колегата й Баяр тя е трябвало да се прибере в Париж на 25 юни. Когато не се върнала, нейните колеги се мобилизирали да информират френското външно министерство и посолството на Франция в Техеран. Тогава властите ги помолили да бъдат дискретни.

Тръмп иска да съживи идеята за „арабско НАТО“, за да противодейства на Иран


"В затвора в Евин тя е била посетена от семейството си, не е била малтретирана, но съм притеснен, защото физически тя не е много здрава. Не знаем колко време ще продължи това напълно недопустимо и неприемливо задържане", каза Баяр.

Той каза, че Аделка е пристигнала във Франция през 1977 г., за да учи, но и като политически имигрант. Цялото й семейство е в Иран. Тя винаги е отказвала да осъжда режима в Ислямската република, заради което не е била добре разбрана от иранската диаспора и е била критикувана и от двете страни, разказва Баяр. Той допълва, че Аделка е много талантлива, независима и откровена изследователка.
 
БТА