/ БГНЕС
32-годишен френски журналист е бил убит в Източна Украйна, след като е бил смъртоносно ранен от шрапнел, докато отрязвал украинска операция по евакуация, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на френската телевизия "Бе Еф Ем".

Телевизията каза, че нейният журналист Фредерик Льоклер-Емхоф е бил убит докато отразявал "хуманитарна операция в брониран автомобил" близо до Северодонецк, ключов град в района Донбас, за който се водят тежки боеве между руски и украински сили.

Френският президент Еманюел Макрон изказа съболезнования на семейството на загиналия, близките му и неговите колеги. Министърката на външните работи на Франция Катрин Колона нарече смъртта на журналиста "дълбоко шокираща". "Франция настоява за започването на прозрачно разследване възможно най-скоро, за да бъдат напълно изяснени обстоятелствата около тази трагедия", добави тя.

По рано управителят на Луганска област Сергий Гайдай съобщи в "Телеграм" за смъртта на Льоклер-Емхоф. Той каза, че руски сили са стреляли по бронирания автомобил и че "шрапнел от снарядите е пробил бронята на автомобила и смъртоносно е ранил във врата акредитирания френски журналист, който отразявал евакуацията". В резултат на атаката евакуацията е била отменена, добави Гайдай. Той публикува снимки на акредитацията на Льоклер-Емхоф и последствията от атаката.

Съветникът на украинското вътрешно министерство Антон Герашченко каза, че друг френски журналист и жена, която го придружавала, са били ранени. Той добави, че тялото на Льоклер-Емхоф е било евакуирано до контролирания от украински сили град Бахмут, откъдето ще бъде изпратено в град Днипро за извършване на аутопсия.
БТА