/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски посети източната част на страната за първи път от началото на руската инвазия в Украйна, предадоха световните агенции.

Зеленски отиде в Харков, откъдето Москва изтегли в последните седмици военните си, за да ги съсредоточи по други фронтови линии.

БГНЕС

"2229 са разрушените къщи в Харков и в областта. Ние ще ги възстановим, ще ги изградим наново и ще върнем отново живота. В Харков и във всички други градове и села, където злото дойде", написа в "Телеграм" Зеленски. Към това послание той постна и видео от визитата си.

БГНЕС

БГНЕС

Кадрите показват още президентът да инспектира разрушенията в града и унищожените превозни средства покрай пътя.

Той носи бронирана жилетка и е придружаван от сътрудници и въоръжени военни.

БГНЕС

БГНЕС

"В тази война окупаторите се опитват да постигнат какъвто и да е резултат. Но те трябва да са разбрали отдавна, че ние ще защитаваме нашата земя докрай. Те нямат никакъв шанс. Ние ще борим и ще спечелим", заяви Зеленски.

На кадрите се вижда и как президентът награждава с медали украински военни, предаде ДПА.

БГНЕС

"Чувствам безкрайна гордост заради нашите защитници. Всеки ден те рискуват живота си и се борят за свободата на Украйна", каза той.
 
Зеленски е получил днес и информация от военните командири за ситуацията на фронта, а после е разговарял с губернатора на Харковска област Олег Синегубов за щетите, нанесени на граждански обекти в района.

БГНЕС

Според Синегубов разрушените къщи в Харков и прилежащата му област са над 2000.

В Харковска област Русия продължава да контролира 31 процента от територията.

Синегубов каза, че украинската контраофанзива през април и май е позволила Украйна да си върне 5 процента от територия.

БГНЕС

БТА