Франция да не се отказва от символите на ЕС, искат евродепутати
Франция да не се отказва от символите на ЕС, искат евродепутати / netinfo

Френски евродепутати изразиха съжаление, че Франция за разлика от държави като Германия, Испания и Италия не изрази привързаността си към символите на ЕС по повод подписването на Лисабонския договор, предаде Франс прес.

Според центриста Жан-Луи Бурланж по този начин Никола Саркози афишира близост с "най-евроскептичните ни партньори".

Солидаризирането с "онези, които не искат напредък и отказват дори знаците на солидарността в ЕС, ще изложи рано или късно ЕС на безсилие, а Франция - на изолация", предупреди Бурланж.

Мариел дьо Сарнез, която е председател на френските центристи в Европейския парламент, призова Саркози да преосмисли решението си и да се присъедини към 16-те страни, които обявиха подкрепата си за символите на ЕС.

Днес държавните и правителствени ръководители на ЕС ще подпишат в Лисабон новия европейски договор, който заменя конституцията на ЕС и след ратифицирането си ще улесни вземането на решения в 27-членния ЕС.

В заключителната част на договора 16 от страните членки на ЕС - България, Белгия, Германия, Австрия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Литва, Люксембург, Унгария, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Словакия - заявяват привързаността си към знамето на ЕС, химна на съюза по "Ода на радостта" на Лудвиг ван Бетовен, общата валута евро и Деня на Европа 9 май. Те уточняват, че и тези символи за тях ще продължат да бъдат знак на общата принадлежност на гражданите към ЕС и връзката им с него.

Към декларацията им не се присъединиха Франция и Холандия, които през 2005 година отхвърлиха европейската конституция на референдуми, но също Великобритания, Чехия, Полша, Дания, Швеция, Латвия, Естония, Ирландия и Финландия.

Лисабонският договор включва основните нововъведения на текста на конституцията на ЕС, които улесняват работата на съюза, но не и членовете, които биха могли да отъждествят ЕС с федерална държава, включително членовете, в които се дефинират европейските символи (знаме, химн, девиз), въпреки че тези символи продължават да съществуват.