Урсула фон дер Лайен увери, че от април нататък в страните от ЕС ще се доставят по 100 милиона дози ваксина
Урсула фон дер Лайен увери, че от април нататък в страните от ЕС ще се доставят по 100 милиона дози ваксина / Gulliver/Getty Images, архив
От април ЕС ще получи значително повече дози ваксини в сравнение с досегашните доставки, обеща председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за всекидневника „Der Standard“.

През януари и февруари производителите са доставили съответно 20 и 30 милиона дози ваксини, каза Фон дер Лайен, а през март броят им може да достигне 50 милиона дози.

„Според плановете на производителите количествата могат да се удвоят отново от април нататък. Това би било средно около 100 милиона дози на месец през второто тримесечие, общо 300 милиона до края на юни."

Фон дер Лайен също предупреди срещу прибързан оптимизъм за отшумяване на пандемията. „Ние сме много притеснени от вариантите на вируса“, ​​казва тя. По всяко време някъде може да се появи „мутация, която е устойчива на ваксините, които имаме днес“.

Поради това заедно с държавите-членки се работи съвместно за увеличаване на производството, по-нататъшно разработване на ваксини и ускоряване на тяхното одобрение.

В момента в страните от ЕС ваксинацията върви с много по-бавни темпове отколкото във Великобритания, Израел или Чили. Президентът на САЩ Джо Байдън пък обеща да разполага с достатъчно ваксина за всички американци до края на май.

Фон дер Лайен открито признава погрешни преценки в пандемията. Вярно е, че „бяха използвани правилните ваксини“. Но „всички ние подценихме, че увеличаването на стабилното масово производство е изпълнено със значителни рискове“.

В същото време тя подчерта колко е важно закупуването и разпределението на ваксините да става едновременно и солидарно за всички страни-членки.

"Не мога да си представя какво би било в Европа днес, ако няколко големи държави бяха придобили достатъчно ваксини, а по-малките страни са останали с празни ръце“. По думите й „това би разкъсало Европа и би унищожило вътрешния пазар“.

С увеличаването на доставките на ваксини в ЕС, поне целта да се ваксинират две трети от пълнолетни граждани на ЕС веднъж до края на лятото отново ще стане по-реалистична.

Наскоро Италия спря доставка на 250 700 дози ваксина AstraZeneca за Австралия. Контролът на износа от ЕС е насочен особено към производители, които не изпълняват задълженията си за доставка. Понастоящем AstraZeneca доставя по-малко ваксина в ЕС от първоначално планираното. През първото тримесечие фирмата вероятно ще осигури само 40 милиона вместо 90 милиона дози. Причината била в затрудненията в белгийски завод.

Доставките през второто тримесечие зависят, наред с други неща, от завод в САЩ. Съединените щати още не са одобрили ваксината на AstraZeneca, но са наложили забрана за износа й.

„Комисията се надява, че можем да работим със САЩ, за да гарантираме, че ваксината, която се произвежда в САЩ, може да се използва изцяло за изпълнение на договорните задължения на производителите на ваксини към ЕС“, каза говорител на еврокомисията.

Превод и редакция: DarikNews