/ iStock/Getty Images
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят в четвъртък въпроса с постепенното облекчаване на мерките, наложени заради епидемията от Ковид-19.

Пътят пред нас до преодоляването на кризата е дълъг, трябва да бъдем по-решени да преодолеем различията си, посочва той в писмо до своите колеги по повод предстоящата четвърта видеоконференция, посветена на разпространението на заразата. Трябва да започнем подготовка за постепенна отмяна на мерките, допълва Мишел.

Той отбелязва, че по-рано този месец Еврогрупата прие икономически мерки срещу последиците от епидемията за 540 милиарда евро. Мишел настоява мерките да бъдат утвърдени от Европейския съвет и прилагането им да започне до 1 юни.

По въпроса за т. нар. европейски фонд за възстановяване Мишел предлага възможно най-скоро подобна схема да бъде създадена и да бъде от полза за най-засегнатите от епидемията страни от ЕС. По неговите думи Европейската комисия би могла да изготви предложение за тази цел, което да очертава връзката на фонда с общия бюджет.
БТА