Мигранти в Испания, след като са спасени от бреговата охрана на страната от лодки в Средиземно море
Мигранти в Испания, след като са спасени от бреговата охрана на страната от лодки в Средиземно море / БГНЕС
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер изрази днес увереност, че страните от Европа са в състояние да намерят решение на миграционната криза, предаде ТАСС, като се позова на ДПА.

Щайнмайер
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер/БГНЕС

На публична проява в Бремен Щайнмайер призна, че темата за миграцията е придобила голямо значение за европейските страни, при което тя определя "изхода от избори" и "състава на правителства". "Уверен съм, че в Европа може да бъде постигнат компромис по този въпрос. И мисля, че ще успеем да го намерим, ако всички са убедени, че бъдещето на Европа има значение за нас", каза президентът.

Борисов посочи три условия за решаване на проблема с мигрантите

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц/БГНЕС, архив

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц, чиято страна поема от 1 юли за шест месеца председателството на Съвета на ЕС, заяви днес, че неговото правителство не желае едностранни мерки на отделни държави по въпроса с миграцията. "Смятаме, че трябва да се намери европейско решение и ние поддържаме предложението на [председателя на Европейския съвет] Доналд Туск относно охраната на външните граници на съюза", каза той. По думите на Курц по време на председателския си мандат Виена ще се старае да намали напрежението в ЕС заради мигрантите.

Чешкият премиер Андрей Бабиш
Чешкият премиер Андрей Бабиш/БГНЕС, архив

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш съобщи, че на планираната за утре среща в Брюксел между премиерите от Вишеградската група (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) и френския президент Еманюел Макрон ще бъде обсъдена позицията на Париж за нелегалната миграция и перспективите за разширяването на Европейския съюз. "В четвъртък, час преди откриването на заседанието на Европейския съвет, аз, съвместно с другите премиери от Вишеградската група, ще се срещна с Еманюел Макрон. Ще има за какво да поговорим - било за несполучливите изказвания [на френския президент] за миграцията, било за негативната позиция на Франция за разширяването на ЕС", написа в "Туитър" премиерът на Чехия.

„Известия“: Борисов изтъква ролята на Турция за ограничаване на незаконната миграция към ЕС

Страните от ЕС трябва да създадат по-ефективен механизъм за връщане на мигранти
, се казва в разпространено днес изявление на премиера на Естония Юри Ратас. "ЕС трябва и по-нататък да се съсредоточи върху своите външни граници, сътрудничеството с трети страни и да се стреми към по-ефективно връщане на мигрантите", се казва в изявлението. По думите на Ратас е важно да бъде подкрепени държавите, върху които миграционният натиск е най-силен. "По въпроса за миграцията трябва да бъде намерен баланс и да бъде запазено единството", казва естонският министър-председател, цитиран от ТАСС.
БТА