/ iStock/Getty Images
ЕС изключи САЩ от списъка си със страните, от които бяха разрешени пътуванията по несъществени причини, предадоха световните агенции. Заедно със САЩ от списъка са извадени Република Северна Македония, Черна гора, Косово, Израел и Ливан. Причината е заради влошаващата се в тях епидемиологична ситуация.

Досега те бяха сред шепата страни извън ЕС, които бяха пощадени от европейските изисквания за карантина и за тестове в случай на несъществени пътувания. Сега след споразумение между 27-те страни членки, гореспоменатите страни са извадени от списъка, се казва в изявление.

Но всяка страна членка решава точно какви ограничения ще наложи върху пътниците от тези държави.

В разгара на пандемията всички страни членки от ЕС, освен Ирландия, забраниха несъществените пътувания. Страните нечленки на ЕС Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Исландия също се присъединиха към тази европейска забрана. Тя бе леко разхлабена през юни 2020 г., но оттогава малко страни се оказаха в списъка с изключения от рестрикциите на ЕС. Израел бе добавен там през май, а САЩ през юни на настоящата година.

В изявлението на 27-те от днес се уточнява, че страните членки си запазват обаче възможността да вдигнат рестрикциите за несъществените пътувания за напълно ваксинирани хора, идващи от гореспоменатите шест страни.

Сега в списъка на съюза остават 17 места по света. Това са Япония, Нова Зеландия, Украйна, Армения, Азербайджан, Молдова, Австралия, Канада, Йордания, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Саудитска Арабия, Бруней, Сингапур, Южна Корея. Този списък обаче редовно се преразглежда и актуализира.

ЕС е готов да отвори границите си с Китай, но при условие на реципрочно действие. Властите на Китай обаче не са готови на тази стъпка.
БТА